Hopp til innholdet

Tanker om tog

tog

Først og fremst en takk til Eirik som fikk meg tilbake i bloggetåka, etter å ha levd med inntrykket av at hypen var svunnet hen til fordel for publisering av teite start.no-tester på Facebook og Dagbladets trynefaktor. For bloggen var ikke død, og jeg kan omsider avlaste min omfangsrike hjerne med å forfatte noen innlegg basert på alskens bastardtanker. For å komme til saken (jeez, her kjører vi meterlange, innholdsløse ingresser).

Jeg har, som tittelen sier, gjort meg noen tanker om tog. Det blir mye helgependling for tida Рhovedsakelig til Lillehammer, og etter flere negative opplevelser med Lavprisekspressen har mitt valg av reisemiddel falt p̴ NSB.

Siden jeg ikke tar meg råd til å reise på komfort-klasse med strømuttak til laptopen, blir jeg ofte sittende i mine egne tanker når VG og Dagbladet er gjennomskummet.
I den anledning har jeg begynt å interessere meg for sikkerhetsopplegget på norske tog.
For eksempel; nødbremsen. Når er det egentlig plausibelt å dra i den røde hendelen som vanligvis er plassert i inngangspartiet?
I sikkerhetsbrosjyren står det at nødbremsen ikke skal brukes ved brann, men jeg kan da umulig se for meg noen mer aktuell situasjon å ty til denne passasjerstyrte nødinnretningen.
Hvis ikke, hva kvalifiserer da for å dra i den? Om konduktøren passerer meg og glemmer å sjekke billetten, eller at fjærene er morkne i bladholderen foran meg?

Et paradoks i denne sammenheng er advarselen som er klistret opp på tog-toalettet.
Oppslaget informerer om at røyking er strengt forbudt på avlukket, og at eventuell røyking vil utløse brannalarmen og NØDBREMSEN!!

Så hvis det begynner å brenne skal man ikke trekke i nødbremsen, men om brannalarmen går vil nødbremsen utløses likevel?
Eller er det to separate brannvarslere vi snakker om? Den som fanger opp sigarettlukt utløser nødbremsen, mens lukten av svidde seterader og menneskekropper kun fører til øredøvende uling?

Og når vi er inne på underlige advarsler:
På vinduene er det klistret en kortversjon av sikkerhetsbrosjyren, hvor passasjerene blir bedt om å ta kontakt med togpersonalet hvis noe uvanlig skulle skje. Det kan være brann (for man skal jo ikke trekke i nødbremesen), ubehagelige medpassasjerer eller AVSPORING!

Jeg tror at jeg som konduktør ville blitt rimelig irritert nÃ¥r en passasjer prikker meg pÃ¥ ryggen og sier «Unnskyld, men jeg tror bakre halvdel av togsettet raste ned i elva et par kilometer bak her.»

Da er det kanskje bedre ø trekke i nødbremsen…

Stikkord:

2 kommentarer til “Tanker om tog”

  1. Det e synd at min høylytte latter ikkje kan beskrives eller gjøres om i skriftlig form. Et «haha» eller et trendy smilefjæs blir en alt for lunken tilbakemelding når du servere storartet bloggekunst. For detta va nemlig helt fantastisk lesning! Lenge leve bloggen!

  2. Er vi vitne til vinneren av prisen for årets skarpeste observasjon? Jeg er meget imponert over dette! Jeg håper du fortsetter å kjøre økonomiklasse fremover slik at flere timer brukes i dine egne tanker, for her må jeg hive meg på latterkoret til Eirik. Denne kunne du ha solgt til hvilket som helst tidskrift.

    Jeg fremmer deg som kandidat til redaktør i Vi Menn dersom den stillingen skulle bli ledig. Jeg velger å avstå fra smiley’s, av samme grunn som Eirik!

Kommenter