Hopp til innholdet

Løsningen på doringens tyrrani

  • av

ToalettI det vi står på terskelen til kvinnedagen, er det en liten ting jeg trenger å få luftet litt.
Det er konflikten mellom kjønnene som trolig har versert siden de første vannklosettene ble installert i overklassens hjem i antikkens Roma 800 år f.kr.

Kvinner har siden da sett på det som et brudd på deres fundamentale rettigheter om porselensguden gaper mot dem når de entrer avlukket.
Det er kanskje også grunnen til at unisex-toaletter heller aldri har vært noen særlig suksess. Menn og kvinners toalettverden kan aldri forenes som for eksempel badstu og saunaverdenene.

Men hva er det så som er roten til konflikten?
Jeg tror problemet kan være flerdelt:

1. Anstrengelsen?
Jenter er jo over gjennomsnittet opptatt av kropp og trening, og den forholdsvis ukompliserte operasjonen det er å vippe ringen ned kan da umulig tære så mye på kreftene?

2. Estetikken?
Er det det rent estetiske ved at toalettringen står i vertikal posisjon som irriterer dem? At en polert ring av plast ser mer innbydende ut enn en hard og mer kantete ring av porselen?

3. Hygienen?
Er det kanskje det at jentene kvier seg for å berøre toalettringen og legge den ned av frykt for å få urinrester på fingrene?

4. Kj�nnsskille?
Eller er det rett og slett kvinnens ønske om å skille sine behov og ønsker fra mannen? Er det et kriterie for å være feminin at man bygger opp irritasjon ved synet av en oppreist do-ring?

La oss ta punkt for punkt…

1. Jeg tror ikke jenter synes det er anstrengende å vippe ned lokket. Likevel ser de ikke på det som en treningsform. Kanskje det er fordi jenter fortere blir tissetrengt enn gutter og har et betydelig kortere urinrør som begrenser muligheten for holde seg, og at ekstra tidsbruk på å legge ringen ned kan føre til problemer?
Løsning: Gå oftere på do!

2. Estetikken kan være en faktor, men da er det kanskje mer fordelaktig å begynne med andre steder i huset. Plassering av sofaputer, dandering av bordduk, sortering av bestikk, gardinposisjonering etc.
Løsning: Innfør en helhetlig estetisk plan for hele huset, og ta toalettet til slutt. Da vil kravet om håndtering av toalettet bli mer spiselig for oss menn.
Med andre ord en trinnvis indoktrinering av god hjemlig estetikk.

3. Hygienen er argumentet som blir brukt oftest, og som i mine øyne også er det mest feilslåtte.
Om doringen til enhver tid står oppe, så begrenser man bakterieveksten på undersiden av ringen.
I tillegg er det en kjensgjerning at kvinner er flinkere enn menn til å vaske seg på hendene etter toalettbesøk.
Trenger jeg beskrive bakteriefloraen menn etterhvert får når de til enhver tid må berøre toalettringen?
Løsning: Fortsett med den gode håndhygienen deres, og trøst dere med at de bakteriene dere eventuelt får på fingrene ved å løfte opp og ned ringen forsvinner ved neste håndvask.

4. Er kvinner rett og slett vrange?
Det er kanskje et farlig spørsmål når 8. mars er nært forestående. Men egentlig er hele doring-problematikken i mine og mange menns øyne flisespikkeri.
Om menn skulle tørnet om fjernkontrollene ikke lÃ¥ sortert pÃ¥ stuebordet etter funksjon og merke, sÃ¥ hadde vi – tro meg – fÃ¥tt høre det.
Løsning: Engasjer dere i de virkelig store verdensproblemene og trøst dere med at ikke alt som lukter vondt dreper. Litt såpe fikser biffen.

God kvinnedag!

Stikkord:

Kommenter