Hopp til innholdet

Time is short and flies fast…

Klokke
Som de gamle ringrevene i Warlocks sa det en gang.
Jeg har på mine eldre dager begynt, som så mange andre intelligente menn før meg, å reflektere over tidsbegrepet.
Høsten 2005 begynte livet mitt å gå mye raskere enn tidligere.
Jeg oppdaget det ikke før sommeren 2006 var et faktum, og jeg følte det som om det bare var noen uker siden jeg hadde tatt fatt på siste skoleåret på Gimlekollen.
Ã…ret hadde bare rast av gÃ¥rde – i sterk kontrast til for eksempel 1994 da jeg gikk i femte klasse eller 1999 da jeg gikk sisteÃ¥ret pÃ¥ gymnaset, for den saks skyld.
For vi blir alle født med en alvorlig hjernefeil når det gjelder begrepet om tid.
Timene før man åpner gavene på julaften snegler seg avgårde og ventetiden vil ingen ende ta. Mandags morgen ga deg depresjoner fordi fredagen virker så unåelig langt borte.
Og uka mellom episodene av Baywatch var et sendrektig helvete.

Men nå; i en alder av 26 flyr tida avgårde. Hadde noen sagt til meg at det er snart to måneder siden jeg hadde bursdag, hadde jeg nok irettesatt dem.
For i min tidsopplevelse er det ikke mer enn et par uker siden jeg traff tannløse Frank på Danskebåten.
For tiden jobber jeg nesten fulltid også, men i det jeg har gjort meg ferdig med mandagen, er det plutselig fredag og alt det andre jeg skulle gjort utenom jobben ble forsømt denne uka også.
Vi hadde så mye tid før i tiden. Da kunne jeg sette meg ned og oversette alle 2 unlimited tekstene til norsk eller rydde i alle de utklipte vitsesidene fra Se & hør. Ja, jeg hadde faktisk tid til å lese en roman innimellom.

Min løsning på tidsklemma er å regne om tidsbegrepet barn har til de voksnes begrep.
Si at en gutt på 12 år psykisk sett opplever en syv timers skoledag som 18 timer.
Det betyr at hans tidsbegrep er 163 % av en voksens opplevelse.
Et barneår vil dermed bli på drøye 595 dager.
Jeg foreslår at vi lar barn og unge opp til 20 år operere med den gamle tidsregningen, så utvider vi året slik at det samsvarer for dem fra 20 og oppover.
Ulempen er at vi vil leve kortere, siden en mann som med gammel tidsregning ville levd til han ble 70, nå ikke vil få oppleve sin 51-årsdag.
Fordelen da er at vi får betraktelig færre pensjonister og mindre behov for importert arbeidskraft.
Skal vi fortsatt beholde 30-dagersmåneden, som likevel er bundet av månefasene, kommer vi til å trenge 7,6 nye måneder og ditto stjernetegn.

Jeg foreslår at måneden etter desember døpes Helgember.

UPDATE:
Det virker som om flere kloke menn har tenkt på denne problematikken.
Les mer om Albert Einsteins Tvillingparadoks.
Takk til broder’n for tipset.


Foto: freedigitalphotos.net

Stikkord:

4 kommentarer til “Time is short and flies fast…”

  1. Interessant og artig tanke! Ja, æ me på den. Men feria går jo faktisk ennu fortar enn vanlige arbeidsdaga. Derfor bør jo detta gå inn i regninga di. En forlenging av ferien tilsir sikkert en 2 mnd i normal tidsregning. La oss kalle dissa feriemåndan før Slappav

  2. Dette med at enkelte dager går fortere enn andre er kun en mental illusjon! Akurat som at sola står opp, den gjør ikke det! Det bare ser sånn ut fordi vi mennesker som observerer står på jorda og merker ikke at jordkloden fyker rundt og roteter!

    Tid er en menneskelig konstruksjon, det finnes ingen tidsbegreper i naturen. Mørk og kald natt, og lys og varm dag, sommer, høst, vinter og vår er det eneste som forteller oss noe om tid. Mennesker har inndelt døgnet i 24 timer for å skape orden og oversikt i en kaotisk verden…

    En helt annen sak: hvem er det som går med klokka på høyre arm? En venn av meg gjør det, og hver gang jeg hilser på ham føler jeg det er noe som ikke stemmer…

  3. Eirik: Du har et poeng. Helligdagene går også kjapt. Jeg merker at jeg kanskje burde kjørt videre med 2MX fremfor samfunnskunnskap. Får alliere meg med noen BI-folk som kan utarbeide en ny tidsregning.
    Ser på jødene at de nå har nådd år 5765. Der går jo tydeligvis tida over dobbelt så fort som hos oss.

    Kaspar: Tror Einsteins tvillingparadoks strider litt med det du sier. Når det gjelder klokka, har du derimot et poeng. Forskning viser at keivhendte stjeler mer enn høyrehendte, så da tør jeg ikke tenke på hva som kjennetegner en mafioso med klokka på feil arm.

  4. Kaspar: Husk at i fysikkens verden regnes tid som den fjerde dimensjon! Du har de vanlige, høyde, lengde og bredde, og den fjerde som er tid. Dermed er ikke tid noe menneskeskapt begrep. Hvor lang dagene er er heller ikke menneskebestemt. At vi derimot deler opp tiden slik vi gjør, er vårt valg…

    Helge: Du gjorde rett i å velge samfunnskunnskap fremfor 2 MX, TRO MEG! Hvis du skal ha tak i folk som skal regne ny tid for deg, ville jeg tatt kontakt med NTNU fremfor BI, da BI bare handler om penger i en eller annen form…

    Hva gjelder venstrehendte, er vi mer intelligente enn høyre-hendte, men vi lever litt kortere! Derfor er vi til mest nytte for samfunnet, ettersom vi skaper mest og har kortest pensjonsalder 😀

Kommenter