Klischee in der küche ‎

{kjokken}

Vi nordmenn liker å tro at vi bor i et fritt land. Hvor alle er individualister og med rett til å tenke selv, fremfor å svømme sammen med den døde fisken i strømmen.
Likevel er Ipod fremdeles den mp3-spilleren alle kjøper seg, likevel stemmer et flertall FrP – og likevel er så og si samtlige kjøkken her til lands likt organisert.

Ta det øverste bildet, for eksempel.
Hold deg for øynene i noen sekunder og tenk på hvor du plasserer plastposene på kjøkkenet ditt. Nå? Tenkte jeg det ikke.
Jeg har inntrykk av at en stor majoritet av landets befolkning ser på den nederste skuffen på kjøkkenet som en naturlig plass å stappe inn restene etter en handletur på super’n.
Kan det være fordi det er det kjøkkenrelikviet som er minst verdt?
Det dreier seg tross alt bare om olje til en verdi av 70 øre?
Kanskje er det et hierarkisk kastesystem i norske kjøkken, hvor det fineste bøhmerkrystallet plasseres på øverste hylle, og gummistrikker og plastposer i nederste skuff?

Små gryter har også ører
GryterVel, kanskje ikke. Vi skal over til et kjøkkenredskap av aluminium eller stål, som gjerne også rager langt over plastposen i pris.
Likevel viser det seg at et skap når bakkenivå, ofte ser ut til å være det stedet vi foretrekker å plassere dem.
I undertegnedes kjøkken er faktisk gryteskapet plassert vis-a-vis plastposeskuffen. Aner vi en smule sosialisme her, hvor man prøver å kjøre en flat struktur mellom middelklassen (her representert ved grytene) og proletarene (plastposene) hvor man rotter seg sammen mot overklassen i form av bøhmerkrystallet.
(Nå skal det nevnes at i mitt kjøkken har en First price tortillachips tatt over plassen for krystallet).
Uansett er det utrolig tungvint å bruke krefter på å løfte en stor jerngryte fra gulvnivå og opp på stekeplata. Men så lenge alle andre gjør det….

Spice up your life
KrydderSå forflytter vi oss til vifteskapet over ovnen, hvor vi virkelig får et kroneksempel på hvor lite gjennomtenkt nordmenns kjøkkenorganisering er. Her er det så liten plass fra før, at vi tror det kan være smart å hive inn noen småting – som for eksempel krydder.
På den ene siden er det en god løsning siden krydderet er innenfor rekkevidde når man står og steker maten.
På den annen side, så burde det være almennkunnskap at sammensetningen vanndamp+pulver=klumper.
Har du noen gang prøvd å helle salt fra en bøsse med små hull rett ned i kokende vann?
Da har du kanskje konstatert at det er litt ekstra krevende når bøssa er full av kondens.
Og selv om det ikke skjer i like stor grad, så vil det iallefall på sikt få negative konsekvenser for krydderbøssene å stå plassert i et krypinn rett ovenfor en potensiell geysir.

Rør(ende) praktisk
Under vaskenDen eneste kjøkkenklisjeen jeg ser kan ha noe for seg er skapet under vasken.
Dette er et skap man ikke kikker i så ofte, og en fin plass for å oppbevare tomflasker, vaskemidler og lignende som ikke har vondt av å bli vått om røret skulle ryke.
En del har også søppelkurven sin plassert i dette skapet, noe som er svært praktisk når man skal kvitte seg med ekle matrester fra sluket i vasken.
Dette blir for kjøkkenets ghetto å regne og er en fin plass å stue vekk ting som ikke alltid er så nødvendig å vise frem for gjester.
Eneste ulempe må være at små barn kan slukke tørsten med Klorin og Ajax, men av skade blir man sågar klokere.

3 kommentarer til “Klischee in der küche ‎”

  1. Herlig liten tankevekker…har vel aldri sett p plastikkpose som en proletar, men mer som en pensjonist. Den har utfrt sitt livs arbeidsoppgave og ligger n sammen med hans brdre, skrukkete og slitt.

  2. Med det kan man jo dra slutningen at pensjonister ogs kan bidra med noe. Det er mye ressurser i de over 67, og man skal ikke avfeie deres nske om yte en skjerv – selv om de er skrukkete og gr.

  3. Dette innlegget skal leses med seighet og andektighet!

    Lsningen p k’gyddeghylla hetegg avtgekksvifte. Videge leggegg jeg vekt p at kjkkenet konstgueges slik at ting jeg b’gukegg ofte liggegg i de verste skuffene, og de ting jeg ikke skal b’guke daglig ’g plassert leng-ge ned i skuffesystemet. Degmed fg man et p’gaktisk system dg bestikk og and’ge hyppig b’gukte gjenstandegg liggegg lett tilgjengelig, og dg ting som ikke blig b’gukt ofte endegg opp nedovegg i systemet.

    Va’g det flege spgsml?

Kommenter